İskandinav ülkeleri ve üç oldukça farklı ekonomi, Danimarka

İskandinav ülkeleri söz konusu olduğunda birçok şey oldukça benzerdir. Fakat iyi bakarsanız, önemli farklılıklar görürsünüz. Çokça var. Bu üç ülkenin ekonomilerini düşünüyorum. Danimarka ile başlayalım. Danimarka’yı bir ticaret ülkesi olarak etiketleyelim, onlar İskandinavya’nın gerçek tüccarlarıdır. Danimarkalılar’ın yüzyıllardır yelkencilik ve keşif konusunda gurur dolu gelenekleri, macera dolu bir geçmişleri olmuştur. Danimarkalılar Grönland’ı ve daha birçok yeri keşfettiler. Danimarka’nın 1917 senesine kadar Karayipler’de bir kolonisi olduğunu biliyor muydunuz? 2022 senesinde bile hala Danimarka’nın bir parçası olsaydı Danimarkalılar ne kadar mutlu olurdu, düşünebiliyor musunuz? Hoşça kal yağmur, karanlık kış ayları ve soğuk rüzgarlar, merhaba tropik hava ve güneş ışığı. 

Danimarkalılar seyahat etmeye bayılırlar ve konu modern turizme geldiğinde öncüdürler. Cüzi bir meblağ karşılığında uçak biletlerini, otel konaklamasını ve büyük bir barbekü dâhil olarak aldığınız paket turlarını, charter turizmi, güneş ve kumsal turizmini onlar icat etmiştir, ilk uçuşlar da İspanya ve Kanarya Adalarına olmuştur. Danimarkalı denizcilerin Danimarka ve İskandinavya’ya büyük katkıları olmuştur. Diğer ülkelerde hoşlarına gidenleri eve getirip Danimarkalılar’ı yalnızca mallarla ve neler yaşadıkları hakkında hikayelerle değil aynı zamanda yeni düşünce ve fikirlerle de zenginleştirdiler. Tabi ki de kuzeyde yaşayan 5.8 milyon nüfuslu küçük bir ülke için böylesi bir denizcilik ve gemi yapımı ve ticaret sektörü, ülke ve kültürün gelişimi açısından epey önem arz ediyordu. 2022 yılında dahi hala bu harika geçmişin izlerini görebilirsiniz. AP Møller Mærsk, dünyanın en büyük Nakliye şirketidir ve evet, Danimarkalı’dır. 

Danimarka’daki şirketler arasında güç ve zenginlik söz konusu olduğunda ulvi lider Mærsk’tir, diğer tüm şirketler, ne kadar güçlü markaları olursa olsun veya ne kadar tanınır olursa olsun, Mærsk kendi kulvarındadır. Danimarka’daki sade vatandaşlar arasında AP møller’ın her zaman için Danimarka başbakana doğrudan bir telefon hattı olduğu söylenir, o Başbakanın siyasi ilişkisi ne olursa olsun. Carlsberg birası, Tuborg birası, Lego, ECCO ayakkabıları da Danimarkalılar’ın gurur duydukları şirketlerdir ve birer şirketten çok daha fazlasıdırlar, büyük bir kültürel etkileri vardır. Danimarka’da her bir vatandaş için ücretsiz olan birinci sınıf bir eğitim sistemi vardır. CBS, Copenhagen işletme okulu, dünyanın en iyi 50 işletme okulu arasındadır. Copenhagen mimarlık okulu da konu tasarım ve mimariye olduğunda Danimarka’nın dünyanın güç merkezi olmasında büyük bir rol oynamıştır. Copenhagen film okulu da tüm dünyadan öğrencileri çekmektedir. Copenhagen restoran okulu, Copenhagen’ın dünyanın aşçılık başkentlerinden biri haline gelmesinde ve New York, Milano, Tokyo, Paris ve İstanbul gibi çok daha büyük şehirlerle rekabet ederek kazanmasında kilit bir rol oynamıştır. Yenilik araştırması yapan bilimsel çalışmalara göre Danimarka toplum olarak yenilikten yüksek not alıyor. Danimarkalılar’ın ileri teknoloji cihazlara ve teknolojiye ilgileri büyüktür, tasarım konusunda dünyaca ünlüdürler ve minimalist tasarım yaklaşımının mucididirler, aynı zamanda film çekme ve daha birçok şeyle de ünlüdürler.

Danimarka; İskandinavya’ya giden kapıdır, İsveç’e ve Norveç’e yıllarca aktarmasız uçuş yoktu, İskandinavya ve Nordik ülkeler için bir transit merkezi olmasından dolayı Copenhagen’a inmeniz gerekiyordu. Hala yabancı şirketler İskandinavya piyasasını hedeflediğinde Danimarka ve Copenhagen genellikle yeni ürün ve hizmetler konusunda tercih edilen ilk durak olur.  

Özetlemek gerekirse Danimarkalılar iyi tüccarlardır, dış dünyaya daha aşinadırlar, oldukça iyi bir eğitim sistemi, iyi araştırmacıları ve yenilikçileri vardır. Danimarkalılar aynı zamanda genelde İsveçliler’den ve Norveçliler’den daha duygusal ve daha dobralardır, fakat bu İskandinavya’dan bahsettiğimizde çok da fazla bir anlam ifade etmez.

 

Picture of  Balkan Kale

Balkan Kale

Tutkulu İş geliştiricisi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *