picture of oil platform in Norway

İskandinav ülkeleri ve üç oldukça farklı ekonomi-Norveç

Gelelim Norveç’in ham kaynak ekonomisine. Petrol, gaz ve balık ve metal, bir sürü ve bir sürü petrol, balık ve gaz. Norveç, 5 milyoncuk bir nüfusa sahip büyük bir ülke. Güneyindeki başkent Oslo’dan Norveç’in kuzey kısmına kadar olan mesafe, neredeyse Oslo ile Roma arasındaki kadar vardır. 1963 senesinde petrolü bulduğunda Norveç ekonomik lotoyu kazanmış oldu. Birçok ekonomist, bunun hem bir nimet hem de bir lanet olduğunu savunur, çünkü bu kadar hızlı bir şekilde bu kadar büyük bir gelire sahip olmanın kendi içinde sorunları vardır. Norveç’in petrol fonu güya halka ait, ama gerçekte kontrollü ve yüksek finansa yatırılmış durumda ve batı menkul kıymetleri piyasalarında geziniyor. 

Fonun değeri 2021 yılında aktifte 1.35 trilyon Amerikan Doları, bu da Norveç vatandaşı başına 250.000 Amerikan Doları eder. Parayı kötü günler için bir fonda tutmak mı yoksa ülke vatandaşlarına vermek mi diye bir oylama yapılacak olsaydı bu oylamanın sonuçlarının nasıl olacağı konusunda eminim. En azından neye oy vereceğimi biliyorum. 1970 senesinden sonra gelirde dik bir artış yaşandı, ama geçmişte Norveç çok fakirdi. Norveç büyük bir ülke, ama tarıma uygun olan çok ufak alanlara, bir sürü dağa ve engebeli araziye sahip. Norveç açlık gördü ve insanlar da oldukça zorlu bir ortama alışmak zorunda kaldı. Eski Norveçliler, en güçlü Vikingler’dir. Ama yeni zengin olan kuşak, eski kuşaklardan çok farklı ve durum her Norveçli’nin zengin olmasından çok uzak. Dünyanın en zengin ülkelerinden birinde fakir olmak çok zor. Norveç’teki herkes bir Cuma günü biraz yetki sahibi olan orta yönetime ulaşmanın imkansız olduğunu, çünkü Perşembe akşamından kayak merkezine doğru çoktan yola çıktıklarını bilir. Sektörde çalışan genç İsveçliler olmasa Norveç’te gece hayatı ve hizmet sektörü olmazdı. 

 

Sıkı çalışma ve iş ahlakı yabancı bir kavramdır ve işe gelmemek için hasta numarası yapmak pek yaygındır. Geçmiş kuşaklar çokça çalışıp Norveç’te büyümenin temellerini attı, fakat maalesef yeni kuşak aynı değerleri sergilemiyor. Norveç, girişimciler için zor bir yer, girişimcilik teşvik edilmiyor ve özel iş sektöründe gelişmeyi sekteye uğratan çok büyük ve yavaş bir bürokrasi söz konusu. Benim öncelikli önerim, özel Norveç şirketlerini taklit etmek ve iş modeli olarak Norveç hükümetinin müşteri olması, hükümetin çok fazla parası var ve hükümet yönetim seviyesindeki çalışanlar genelde vasıfsız ve odakları olabildiğince az iş yapmak ve hayatı kendileri için kolaylaştırmak.  

Devlet idaresindeki bir işyerinde popülerliği kaybetmenin en kolay yolu, birçok yabancının ne yazık ki genellikle çok geç keşfettiği üzere, sıkı çalışmaktır.

Norveçliler en güçlü Vikingler’dir, birçok derin deniz dalgıçları, dalgalı denizlerdeki petrol platformlarını yönetirken en yüksek fiyatları ödemiştir, birçok Norveçli balıkçı denizde hayatını kaybetmiştir, çok güçlü mühendisler ve işçiler, Norveç’in her yerine demiryolları ve tüneller yapmıştır. Norveç’in, ihtiyacından daha fazla yeşil elektrik üreten ve yarısından fazlasını diğer ülkelere ihraç eden birkaç ülkeden biri olduğunu biliyor muydunuz? Norveçliler geçmişte çok zor zamanlardan geçti, bence onlara petrolden bir anda gelen beklenmedik zenginliğe adapte olmak ve atalarının sahip olduğu güçlü ruha geri dönmek için birkaç yıl daha lazım. 

 

 

Özetlemek gerekirse, ekonomideki bu farklılıklar, insanların İskandinav ülkelerinde nasıl yaşadığını ve geliştiğini etkiliyor. Umarım siz de benim kadar İskandinav ülkelerinin ilginç olduğunu düşünürsünüz ve umarım İskandinavlar’ı ziyaret etme ve onlarla ticaret yapma fırsatını yakalarsınız, çünkü üç ülke de çok güzel ve keşfedilecek bir sürü iş fırsatı var.  

Picture of  Balkan Kale

Balkan Kale

Tutkulu İş geliştiricisi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *